Santa Magdalena

Santa Magdalena

Santa Magdalena és la patrona d’Esplugues. La seva festivitat es celebra el dia 22 de juliol. Desconeixem quina és l’antiguitat de la festa de Santa Magdalena com a Festa Major. Durant el periòde del 1943 al 1969 va tenir carácter de Festa Major oficial del poble i l’any 1970 es retornava de nou la Festa Major a Sant Mateu. Santa Magdalena va quedar relegada a una festivitat local menor, amb actes de caràcter oficial i religiòs i alguna celebració cultural.

Durant la década dels 80 del segle XX sorgiran diverses iniciatives per recuperar el carácter de Festa Major de Santa Magdalena i l’any 1989 comença a fer-se realitat aquesta idea.

L’any 1995, la Colla de Castellers d’Esplugues es va incorporar als actes de celebració d’aquesta festivitat. Marcel Casellas, music i compositor local, va crear la Entrada a Plaça dels Castellers d’Esplugues i aquesta peça va entrar a formar part del programa de la festa.

Paral·lelament a la participación en els actes organitzats al carrer, la Colla va iniciar l’ofrena a la patrona. Aquesta ofrena consistía en una ofrena floral i un pilar caminat fins a l’altar de l’església, al final de l’ofici religiòs.

L’any 1999, aquest acte començarà a comptar amb la presencia de totes les entitats participants en el seguici amb les seves ofrenes florals i balls propis. Durant el recorregut del seguici la Colla va fent diversos pilars, fins arribar a l’església.

Més endavant s’incorporaran altres entitats de l’àmbit cultural, tradicional i del lleure, fins a conformar el que en la actualitat és un dels actes més populars i esperats d’aquesta festivitat.

L’any 2011, a partir d’una idea d’en Josep Maria Tarrés, es comença a fer la Processó del Ferro i el pilar caminat del carrer Montserrat. Aquest pilar puja pel sinuòs i costerut carrer fins arribar a la plaça Pare Miquel i acostuma a tenir una duració de 10 a 12 minuts, fets que el fan especialment difícil.

L’actuació de la Diada de Santa Magdalena, que es realitza als jardins del Casal de Cultura Robert Brillas, és l’acte amb el que finalitza la participació de la Colla en aquestes festes, un moment destacat en el nostre calendari i que guarda la millor actuació feta pels Cargolins: la primera Clàssica de 8. El 2d7, 3d8, 4d8 i pilar de 5.