Sant Mateu

Sant Mateu

Sant Mateu és el patró d’Esplugues. La seva festivitat es celebra el dia 21 de setembre. Després de tornar a tenir el carácter de Festa Major l’any 1970, s’ha consolidat com a la indiscutible Festa Major del poble i acull els actes més destacats.

Participem activament en els actes més populars de la festa: Cercavila d’entitats, barraques, concerts, matines, dinars i sopars. Son dies d’activitat frenètica.

Durant el Seguici d’acompanyament al Pregoner de la Festa Major realitzem diferents pilars fins que arribem a la plaça de Santa Magdalena. Allà es fa un pilar caminat d’entrada a plaça i posteriorment el Ferro Ferro, que consisteix en una actuació musical amb versots satírics i crítics, dirigida pel Mestre Marcel Casellas i que fa ballar a la gent de totes les entitats allà presents.

La Colla celebra la seva Diada més important durant aquestes festes i sempre ha comptat amb les millors colles a plaça. Per als castellers d’Esplugues és l’actuació ideal per portar els millors castells i així s’han pogut veure molts dels castells més destacats de la Colla: 3d7 amb agulla, 4d7 amb agulla, 5d7, 7d7, 9d7, torre de 7 i 4d8.

Encara que inicialment s’havia fet en altres llocs (la primera ocasió va ser al carrer d’Angel Guimerà i més tard a la plaça del Pare Miquel d’Esplugues) la Diada de Sant Mateu es celebra actualmente a la plaça de Santa Magdalena, davant l’edifici de l’ajuntament.

A la façana de l’ajuntament hi ha la placa commemorativa del primer castell de 9 que es va veure a Esplugues, fet per la Colla Minyons de Terrassa i al terra de la mateix plaça es pot veure la placa en commemoració del primer 4d8 dels Cargolins. Aquest castell el vem completar al primer intent, convertint-nos així en la tercera colla de la historia dels castells en assolir-ho.

Durant els darrers anys també s’ha celebrat la Pre-diada als jardins del Casal de Cultura Robert Brillas.